Toimintaympäristön muutosten tunnistaminen ja ennakointi

”Vain muutos on pysyvää” kuuluu vanha viisaus. Huomaamme sen niin työssä kuin vapaalla. Koska yritys voi menestyä vain pystymällä vastaamaan asiakkaan tarpeisiin, yrittäjälle tämän huomioiminen tarkoittaa leivän syrjässä kiinnipysymistä. Oli asiakas sitten yksityinen kuluttaja, toisen toimialan yritys tai julkishallinnon toimija, yrittäjä tarvitsee valppaita aisteja, uuden tiedon omaksumista ja luovaa visiointia rakentaakseen pysyvästi kestävää liiketoimintaa. Ja koska tosiaan muutos on jatkuvaa, tilanteeseen ei kannata tuudittautua silloinkaan. Miten pysyä kartalla, motivoida itseään kiinnostumaan ja toteuttaa muutoksia? 

Pysähdy ja tarkastele nykyhetkeä 

Tulevaisuuden ennakointiin ei tarvita kristallipalloa, vaan nykyhetken tarkastelua. Tulevaisuuden ainekset ovat jo läsnä joko selvästi havaittavina trendeinä tai vielä pienen porukan hyödyntäminen heikkoina signaaleina Suomessa tai muualla maailmassa. Näiden merkkien havainnointi on joidenkin työtä ja havaintojen lopputuloksia kootaan säännöllisesti mm. Sitran ja Demos Helsingin toimesta. Ota nämä satunnaisseurantaan!  

Miten tällaisia jättimäisiä ja paikoin abstraktejakin ilmiöitä voi sitten alkaa soveltaa oman yrityksensä arkeen? Yksi suosittu tapa on varmasti useimmille tuttu, monikäyttöinen SWOT: miltä näyttävät yrityksesi vahvuudet ja heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat tässä hetkessä? Jotta tätä ehtii pohtimaan, täytyy yrityksen kalenteriin kirjoittaa varaus suunnittelulle; milloin olisi sinun pysähtymispäiväsi seuraavan kerran? Mitä säännöllisemmin otat hetken suunnittelulle ja kirjaat asioita vuosikelloon, sitä todennäköisemmin saat uusia ideoita, maltat aikatauluttaa niiden toteutuksen ja pystyt tekemään toteutuksen suunnitellussa aikataulussa.  


Varaa aikaa suunnitteluun ja hyödynnä tukipalveluja 

Pysähtymis- tai suunnittelupäivänä tärkeää on myös kysyä itseltä, mitä minulle kuuluu, mitä yritykselleni kuuluu, tarvitaanko muutoksia ja mistä saan halutessani apua? Lukuisat toimijat tarjoavat palveluita yrittäjälle, mutta palvelut ovat pirstaloituneet eri verkkosivujen ja toimijoiden alle. Moneen tilanteeseen sopivia palveluita ovat esimerkiksi Yrittäjän talousapu, Suomen Yrityskummit, Yritys-Suomi- puhelinpalvelu. Henkilökohtaista neuvontaa oikean palvelun löytämiseksi tarjoavat yritysneuvojat kunnissa, kehittämisyhtiöissä, Uusyrityskeskuksissa ja yrittäjäjärjestössä (linkit näihin?). Kysymyksiin kannattaa hakea apua ajoissa, jolloin ratkaisuvaihtoehtojakin on useita!  

Parhaimmillaan mahdollisten muutosten äärelle pysähtyminen ruokkii luovuutta ja innostaa entistä enemmän tekemään omaa työtä. Ideoihin on aikaa tarttua ja onnistumiset huomata. Jokaisen yrittäjän kannattaa nähdä suunnittelupäivät “pakollisena kivana”, joka ei ole pois varsinaisesta asiakastyöstä vaan mahdollistaa asiakasvirran tasaisempana myös tulevaisuudessa.  


Muista yrittäjäverkostot ja vertaistuki! 

Yrittäjäkollegoiden kanssa keskustelu voi tuoda uusia ideoita ja uutta virtaa tekemiseen, kuten eKollega-vertaismentorointiin osallistuneet yrittäjät kuvaavat:   
 

“Monet yrittäjät ovat keksineet paljon erilaisia ratkaisuja haastavassa tilanteessa, kokeilleet uusia asioita ja menneet eteenpäin. Se on lohduttanut ja antanut itsellekin voimia. Olen huomannut, että yrittäminen on sellaista jatkuvaa kehittämistä.” 
 
“Tiedän, että pitäisi verkostoitua enemmän ja tavata ihmisiä, eikä ajatella niin, että kaikki pitää itse hoitaa. Kun tapaa jonkun toisen, voi 10 minuutin keskustelu viedä asioita ihan älyttömän paljon eteenpäin. Asioiden pukeminen sanoiksi edistää omaa ajattelua.” 


Tästä löydät videotallenteen Johanna Liipolan alustuksesta, johon sisältyy vinkkejä muutosten tunnistamiseen ja ennakointiin. 

Yrittäjälle:
Omien ja yrityksen tavoitteiden kirkastaminen

Yrittäjälle: Ajanhallinta tehostaa työskentelyä ja parantaa elämänlaatua

Yrittäjälle: Toimintaympäristön muutosten tunnistaminen ja ennakointi

Hankkeesta lyhyesti

Toteuttajalle: Kun haluat järjestää vertaismentorointia